Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec z owocami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty
mąka tortowa 32 dag
cukier puder 32 dag
olej 10 łyzka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczka
kakao 1 łyżek
masa
budyń waniliowy 1 opakowania
mleko 0,5 l
cukier waniliowy 2 opakowania
masło 1 kostka
cukier 0,5 szklanka
maliny świeże 1 szklanka
Polewa:
margaryna 125 g
mleko 4 łyżka
cukier puder 4 łyżka
mleko w proszku 4 łyżka
kakao 2 łyżka
Dodatek na wierzch
jagody
czerwona porzeczka
woda zimna 10 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec z owocami

Kroki postępowania

1
Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ).

Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników.

Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy.

Przekładamy obie masy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka")
Krok 1 - Metrowiec z owocami foto
2
Przygotowujemy masę.

Robimy budyń w 0,5 l mleka, dodajemy pół szklanki cukru i cukry waniliowe.

Gdy całość wystygnie miksujemy z kostką masła.

Dodajemy maliny i mieszamy.

Gotowe i wystudzone biszkopty kroimy w 1,5 cm plastry i przekładamy masą ( na przemian raz biszkopt jasny, raz ciemny).
Krok 2 - Metrowiec z owocami foto
3
Przygotowujemy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

Pokrywamy polewą całe ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie na wierzchu układamy jagody i maliny i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.

Po zastygnięciu polewy ciasto jest gotowe.

Pamiętajmy o krojeniu go na skos.

Smacznego :)
Krok 3 - Metrowiec z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 06.12.2015 15:41
smaczne ciasto
Ada-Gaba 10.11.2015 16:13
wygląda smakowicie
ben-ka 25.05.2015 14:11
Mega apetyczne ciasto !
Izabela28 21.05.2015 17:47
bardzo apetycznie się prezentuje ten metrowiec:)
as28 30.11.2014 20:24
super przepis
Ada-Gaba 13.10.2014 20:39
wykwintne ciasto
mela25 18.11.2013 20:19
Bardzo lubię
mufinka79 31.07.2013 19:17
Pyszne ciasto :)
rjustysia 10.05.2013 21:56
Ciasto mojego dzieciństwa :)
Dorian 28.03.2013 20:05
pysznie wyglada
tomek18 05.09.2012 20:43
takiego jeszcze nie jadłem;/
tessinka 20.07.2012 22:35
Ale pięknie wygląda i pewnie smakuje super :)
Mati3 20.07.2012 21:47
interesujący przepis:)
Amellia 20.07.2012 18:09
super
Ankha 20.07.2012 15:45
Bardzo zachęcający do wypróbowania
Misiabe 20.07.2012 14:53
wygląda smakowicie!
ziutula
ziutula 20.07.2012 14:30
tylko jeść te metry smakowite,
Konczi 20.07.2012 14:01
Metrowiec wygląda bardzo okazale pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
Agnieszka91 20.07.2012 13:48
metrowiec jest zawsze dobry
1j1o1l1a1 20.07.2012 13:34
wykwintne :)
wulkanxd 20.07.2012 13:28
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak