Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy z żółtym serem i ziołami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Beszamel - przepis nie do końca klasyczny, bo z dodatkiem sera żółtego, jajka oraz ziół. Ale jest niezwykle smaczny, ten przepis polecam do zapiekanek.

Składniki:

masło 2-3 łyżki
mąka 3-4 łyżki
mleko 1-2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
tymianek do smaku
rozmaryn do smaku
ser żółty starty 3-4 łyżki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy z żółtym serem i ziołami

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę (masło z mąką powinno tworzyć zwartą masę). Podsmażyć chwilę, po czym dodać zimne mleko. Gotować, aż sos zgęstnieje (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej mleka), doprawić solą, pieprzem, gałką i ziołami, gdy trochę wystygnie wbijamy jajko i wrzucamy starty żółty ser. Sosem polewać wszystko, co idzie do zapiekania:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 25.06.2011 08:29
z serem nie robilam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak