Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe oponki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki tortowej 1 kg
drożdże 10 dag
mleko 12 litra
cukru 12 szklanki
żółtko jajek 4
jajko 1 sztuka
octu 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder 3 łyżki
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe oponki

Rozczyn drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Wlewamy szklankę ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy resztę cukru , żółtka jajko i rozczyn. Wyrabiamy głatkie ciasto, wlewamy olej a następnie ocet, jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkujemy i wykrawamy kułka z dziurką lub małymi foremkami. Rozgrzać olej i smażyć po usmażeniu posypać pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.09.2016 15:58
Podoba mi się :)
MAR3STA 14.10.2015 19:43
uwielbiam oponki
mysia12 08.07.2014 18:50
uwielbiam jeeee
rjustysia 03.05.2013 22:51
Bardzo fajny pomysł na słodkie przekąski :)
Beata23 01.12.2012 15:46
lubię takie
sylwiusia055 26.11.2012 21:43
smaczne
pycia9 15.11.2012 20:02
pycha
Agnieszka172 22.10.2012 19:41
zawsze na czasie :)
Papryczka 11.10.2012 18:29
super
JaPaqc 08.10.2012 18:52
wyszły idealne
Dorian 03.09.2012 19:16
pysznosci
Fiffi 30.08.2012 22:35
pysznie wygladają
Ela15 21.08.2012 21:05
świetne
TEtalicha 15.08.2012 19:06
slinka leci
Kas2 10.08.2012 22:02
uwielbiam, ale bym teraz zjadła :)
Andzia1977
Andzia1977 10.08.2012 21:54
uwielbiam słodkości
gusia1000 20.07.2012 17:25
Mniam, mniam.
Justyna23
Justyna23 20.07.2012 02:49
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak