Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne nakłuwane

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki 1 kg
sól 2 łyżki
chrzan świeży kawałek korzenia
czosnek ząbki 2
koper świeży 2 roślinki
chrzan 2 liście
woda 1,5 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne nakłuwane

Ogórki gruntowe nakłuwam wykałaczką z dwóch stron. W chłodnej przefiltrowanej wodzie rozpuszczam sól kamienną. Taką wodą zalewam ogórki. Na wierzch układam koper, liście chrzanu. Dodaję również pokrojony kawałek chrzanu i rozgniecione ząbki czosnku. Naczynie szczelnie przykrywam i wstawiam do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki są gotowe. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 21.03.2013 14:49
super pomysł na kiszenie ogórków
ewelinapac 27.02.2013 16:18
super pomysł , muszę wypróbować
pacpaw 22.07.2012 19:58
roztwór szybciej dochodzi. Podobny efekt daje odcinanie końcówek ogórka
caralajna 22.07.2012 19:19
nie wiedziałam, że się nakłuwa :) lepiej dochodzą tą metodą?
pacpaw 20.07.2012 19:50
@Izabela/bella81 w sumie to nie kiszę a solę. Kiszonych na pewno bym w lodówce nie trzymał. Robiąc ogórki małosolne dążę do uzyskania ogórków lekko słonych, w których czuć i sól i naturalną "słodycz" ogórka. Można powiedzieć lekko małosolnych. A małosolne jak mam miejsce zawsze staram się wstawić w chłodne miejsce.
Grażyna13 20.07.2012 10:14
Ciekawy sposób :)
Izabela/bella81 20.07.2012 09:00
kisisz ogórki w lodówce? nie spotkałam się ...
Kekerboom 19.07.2012 20:30
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak