Sposób przygotowania

Cebule kroimy w grubą kostkę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Wszystko razem podsmażamy, Po 30 minutach dodajemy poszatkowane pieczarki i dusimy kolejne 30 minut. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i przeciskamy czosnek. Sos można zagęścić mąką. Do ciemnej miski wlewamy letnie mleko, rozprowadzamy w nim drożdże, dodajemy małą łyżeczkę cukru, trzy łyżki mąki i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie drożdże wyrosną, dodajemy pozostałe składniki ciasta - masło, jajko, sól, wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Dzielmy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, smarujemy ostudzonym sosem, układamy na sosie wystudzony gulasz i składamy na połowę zaklejając dokładnie pieróg. Na blaszce wyłożonej papierem delikatnie układamy pierogi. Ostrożnie, bardzo łatwo przerwać ciasto a wtedy sos i gulasz „uciekną” ze środka. Pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 min. w tem. 200 ° C

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    parysek10

    muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    ciekawe - przyznaję ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !