Sposób przygotowania

Do miski wlewam ciepłe mleko, wkruszam drożdże, dodaję szczyptę soli i trochę cukru i 4 łyzki mąki, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie do powstałego rozczyny dodaję reszte mąki, jaja i pozostały cukier i zaczynam wyrabiać ciasto po chwili dodaję roztopione masło i wyrabiam dalej aż zacznie odchodzic od miski, gdy jest za rzadkie podypuję jeszcze mąką, następnie ponownie przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia aby podwoiło swoją wiekość, gdy juz wyrośnie rwę kawałki ciasta i formuję małe kule wielkości małego pączka, gdyż jeszcze urosną. Obsypuję dłonie mąką lepiej sie wtedy formuje. Do garnka wlewam wode z przywiązyję sciereczke na której układam parowce, przykrywam poktywka i gotuje na parze 10 min. W między czasie rozgniatam jagody z cukrem i mieszam ze śmietaną, gotowe parowce polewam tym jagodowym sosem.

Komentarze

  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    jak pięknie wyglądają! mam na nie ogromną ochotę:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    parysek10

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna56

    PYCHOTA
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Chętnie zjadłabym kilka takich ;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Angelika6

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię takie kluchy..
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    bardzo apetyczne !!!
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Bardzo apetyczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    pestka

    Tak zawsze robiła moja babcia - pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    gosia56

    pycha.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    dawno takich nie jadłam, pycha:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewka1978

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marta1221

    tego jeszcze nie jadłam. świetnie wygląda!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    dawno takich nie jadłam, są bardzo apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    chętnie zjadłabym

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !