Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z gomasio

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielona fasolka szparagowa 30 dag
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
gomasio 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z gomasio

Kroki postępowania

1
W dużym rondlu zagotować wodę (bez soli). W tym czasie umyć fasolkę i odciąć końcówki. Wrzucić do wrzątku, wlać sok z cytryny i gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Pod koniec sprawdzić - fasolka powinna pozostać jędrna. Ugotowaną przełożyć do miski z zimną wodą, lub szybko odcedzić i mocno tę zimną wodą przelać. Odsączyć.
Krok 1 - Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z gomasio foto
2
Paprykę umyć i oczyścić z nasion i powięzi. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, stale mieszając. Powinna tylko zmięknąć.
Krok 2 - Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z gomasio foto
3
Dodać fasolkę i smażyć razem jeszcze ze 2 minuty - fasolka powinna się podgrzać.
Krok 3 - Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z gomasio foto
4
Wyłączyć ogień, dodać gomasio (przepis na tej stronce w księdze Pacpaw`a - polecam), pestki dyni, sezam i resztę oliwy.
Krok 4 - Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z gomasio foto
5
Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. W zasadzie to pyszna zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu (nie daliśmy rady we dwójkę zjeść całości na ciepło, więc dokończyliśmy już zimną).
Krok 5 - Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z gomasio foto
6
Podałam jako sałatkę na śniadanie, ale świetnie będzie pasowała jako dodatek obiadowy lub do mięs z grilla. Jestem tego więcej niż pewna.
Krok 6 - Sałatka z zielonej fasolki szparagowej z gomasio foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 23.08.2012 11:28
Pięknie się prezentuję z tą czerwienią papryki, musi być pyszne :)
Wiesława1 16.08.2012 10:25
wspaniała
Renataj 15.08.2012 08:48
Super przepis
Rafał10 01.08.2012 22:55
mmmm super składniki ! Aż ślinka cieknie :)
Ewa104 20.07.2012 08:52
Zaraz poszukam co to gomasio,bo ta chrupiąca posypka pysznie musi pasować.
suzana 19.07.2012 13:45
pychota
ziutula
ziutula 19.07.2012 13:18
dla mnie na wieczór do podjadania...
anja3107 19.07.2012 13:08
ekstra
ewka1978 19.07.2012 13:01
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak