Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek śląski

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar warzywny 2 l
kiełbasa biała 3
boczek wędzony 2 plastry
ziemniaki 4
cebula 1
marchew
czosnek 1 ząbek
jajko 2
chrzan tarty
żur 0,5 l
Liść laurowy suszony Prymat
śmietana
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek śląski

Kroki postępowania

1
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, kiełbaskę i plastry boczku, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 5 minut, w tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie jajka na twardo. Marchewkę, cebule i czosnek obieramy. Marchew ścieramy na małych oczkach na tarce do jarzyn i dodajemy do zagotowanego wywaru, cały czas nadal gotując
Krok 1 - Żurek śląski foto
2
Cebulkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy na złoty kolor, z gotującego wywaru wyciągamy boczek i jedną kiełbaskę, boczek kroimy w kostkę a kiełbaskę w talarki, kiedy cebulka się zarumieni dodajemy wędlinę, podsmażamy razem kilka minut. Do gotującego wywaru dodajemy ziemniaki i podsmażoną cebulę z wędliną oraz łyżeczkę chrzanu
Krok 2 - Żurek śląski foto
3
Całość gotujemy kilka minut, następnie wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty czosnek i zabielamy śmietaną, przyprawiamy pieprzem sola i majerankiem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i chrzanem. Ten żurek jest ulubionym żurkiem mojej rodziny
Krok 3 - Żurek śląski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 04.08.2013 16:22
żurek na bogato,pycha
Sarenka 03.08.2013 22:45
Moja mama bardzo lubi taki żurek!
Agnieszka91 19.07.2012 10:08
pyszności
Pietruszka 19.07.2012 09:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak