Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. 3/4 porcji masła utrzeć z solą, posiekanym lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać z ziemniakami. Naczynie do zapiekania przetrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku i natłuścić, posypać łyżką sera. Włożyć ziemniaki, zalać rosołem, posypać resztą sera i przykryć wiórkami pozostałego masła. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, a gdy tylko potrawa zacznie się gotować - zmniejszyć temp. do 180 stopni. Gdy wierzch zapiekanki przyrumieni się, przykryć folią aluminiową i dalej zapiekać - około 2 godzin.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Przepraszam , nazwa przepisu to Zapiekanka sabaudzka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Ciekawe danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !