Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka sabaudzla

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki młode 2 kg
żółty ser 25 dkg
grzybowy rosól z kostki 1,5 litra
masło 10 dkg
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka sabaudzla

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. 3/4 porcji masła utrzeć z solą, posiekanym lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać z ziemniakami. Naczynie do zapiekania przetrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku i natłuścić, posypać łyżką sera. Włożyć ziemniaki, zalać rosołem, posypać resztą sera i przykryć wiórkami pozostałego masła. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, a gdy tylko potrawa zacznie się gotować - zmniejszyć temp. do 180 stopni. Gdy wierzch zapiekanki przyrumieni się, przykryć folią aluminiową i dalej zapiekać - około 2 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 29.01.2011 16:02
Ciekawe danie
lucyna15
lucyna15 10.07.2010 10:03
fajne
Monika193
Monika193 10.07.2010 09:48
Przepraszam , nazwa przepisu to Zapiekanka sabaudzka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak