Sposób przygotowania

Ryby wypatroszyć i przełożyć do dużego garnka. Wszystkie ryby zalać wywarem warzywnym i uzupełnić wodą tak aby były całkowicie zanurzone. Następnie stopniowo dodawać sól i dokładnie zamieszać (sól sypałam na oko, ale myślę że było ok. 7 szklanek). W tak przygotowanej solance pozostawić ryby na ok. 3 godz. Po wyjęciu ryby dokładnie osuszyć, najlepiej w przewiewnym miejscu. W przygotowanej wędzarni ryby wędzić 3 godz. Przez pierwsze 2 godz. w temp. ok 60stopni, a pod koniec podnieść temperaturę. Należy pamiętać, aby ryby wędzić drzewem liściastym.

Wędzarnia to prowizoryczna robota mojego małżonka. A rybki przyjechały aż z Luxemburga. Nie znam się na odmianach ryb, ale zapewniam, że smakowały wyśmienicie.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matriasik

    Jak dla mnie - rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    masz pstrągarnie?
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    bardzo bym chciała @pacpaw;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    coś wspaniałego! z chęcią bym spróbowała
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    za takiego pstrąga można dużo oddać...
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ale Ci zazdroszczę tych pstrągów, najlepsze jeszcze ciepłe.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    uwielbiam ryby, a takie wędzone to w szczególności
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    super wyglądają te pstrągi ...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 2
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    ja też bardzo zazdroszczę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    rewelacja! z chęcią bym spróbowała :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Uwielbiam wędzone ryby.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    moje ulubione rybki a takie swojskie rewelacja !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    extra rybka,mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Wspaniały :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    bardzo lubię wędzonego pstrąga i zazdroszczę Ci wędzarni, bo nie ma to jak świeżo uwędzone, jeszcze ciepłe ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    taki świeżo wędzony,pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    pyszne pstrągi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !