Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z bakłażana

4.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lubisz pasty kanapkowe, ale znudziły Ci się już te dobrze znane propozycje? Zainspiruj się przepisem na pastę z bakłażanu.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
przecier pomidorowy 2 łyżki
oregano
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana - idealna do kanapek, makaronów lub ryżu. Niezwykle kremowa i aromatyczna. Jeśli tylko macie w domu bakłażana przygotujcie zapas pasty. Po zrobieniu przechowujcie szczelnie zamkniętą w lodówce do 7 dni. 

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Bakłażana myjemy kroimy w kostkę i przesmażamy razem z cebulą.
Krok 1 - Pasta z bakłażana foto
2
Gdy bakłażan zmięknie dodajemy czosnek i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Pasta z bakłażana foto
3
Całość ucieramy blenderem dodając świeże oregano.
Krok 3 - Pasta z bakłażana foto
4
Gotową pastę podajemy z pieczywem.

Smacznego :)
Krok 4 - Pasta z bakłażana foto

Polecam wypróbować też pastę z fasoli. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.03.2014 13:10
takiej jeszcze nie znałam :)
Ela15 10.02.2013 12:48
fajny pomysł
ewaa 24.08.2012 23:40
pycha
marzenciak1985 10.08.2012 20:09
mniam
Rafał10 04.08.2012 16:45
mniam ! Świetny pomysł ! Takiej pasty można dodać do wielu potraw :)
pierniczkowo 22.07.2012 20:27
bardzo dobra, np. na pizzę jako sos:)
caralajna 20.07.2012 21:10
lubię bakłażana
Justyna23
Justyna23 18.07.2012 21:19
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak