Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smerfowy tort

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
kakao 2/3 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
sól 1 szczypta
masło do posmarowania
śmietana 30% 600 ml
śmietan fix 2 opakowania
niebieski barwnik w proszku 1/4 łyżeczki
krówki 7 sztuk
woda 4 łyżki
sok z cytryny 1/2 cytryny
cukier puder 2 łyżki
beziki 1 opakowanie
czekolada mleczna 3 kostki
wódka 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
konfitura 1/2 porzeczkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Smerfowy tort

Białka oddzielamy od żółtek. Przez ok. 2 minuty ubijamy mikserem białka na wolnych obrotach z dodatkiem soli. Po 2 minutach zwiększamy obroty, dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec miksujemy na najwyższych obrotach, by piana była sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty, dodajemy po 1 żółtku. Mikser wyłączamy, a następnie metalową łyżką delikatnie mieszamy masę, powoli dodając dwukrotnie przesianą mąkę i kakao (stopniowo dodajemy). Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika w tortownicy (posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) o średnicy 22-24 cm. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 30 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto w formie rzucamy na podłogę (z wysokości kolan). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto będzie już zimne, kroimy na 3 blaty. Pierwszy dokładnie nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą, a następnie kremem i pokruszonymi bezikami (krem przygotowujemy następująco: bardzo dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy z dodatkiem śmietan-fixów; na sam koniec dodajemy rozpuszczone i ZIMNE krówki - najlepiej po jednej i mieszamy bardzo delikatnie - oraz barwnik; jeśli nie chcemy dodawać krówek, dosładzamy cukrem pudrem). Postępujemy identycznie z pozostałymi blatami. Ostatniego blatu (od góry) nie smarujemy konfiturą. Tort starannie smarujemy kremem na bokach i górze, a następnie dekorujemy pozostałymi bezami (całymi na wierzchu tortu, pokruszonymi na bokach; boki można także ozdobić okruszkami po krojeniu blatów) oraz startą na obieraczce czekoladą. Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 26.07.2012 09:42
śliczny i na pewno pyszny
treonina 18.07.2012 20:24
wygląda pięknie :-)
Zdzisław 18.07.2012 20:13
ale piękny kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak