Sposób przygotowania

Sliwki zalewamy czerwonym winem, dodajemy 4-5 goździków i szczypte cynamonu. Calosc pozostawiamy na dobę. Kidy nasze śliwki odstoją dobe doprowadzamy wino do wrzenia. Krotka chwilke gotujemy na małym ogniu - tak aby śliwki sie nie rozgotowały a jedynie nabrały smaku i aromatu. Odcedzamy i zostawiamy do ostygniecia. Chłodne śliwki kładziemy na brzegu paska bekonu i zawijamy. Mozna podpiać całosć wykałaczką, ale nie ma takiej konieczności. Na balche do pieczenia wykladamy papier pergaminowy i ukladamy śliwki (można równiez użyć naczynia zaroodpornego). Wkladamy do piekarnika ozgzanego do 160 stopni na ok 10 minut - do momentu, gdy boczek nie bedzie surowy. Podawac mozna z chlebem z tostera, np. natartym czosnkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !