Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki suszone 20 szt
wino czerwone 2 szkl
cynamon Prymat
boczek 20 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w winie

Sliwki zalewamy czerwonym winem, dodajemy 4-5 goździków i szczypte cynamonu. Calosc pozostawiamy na dobę. Kidy nasze śliwki odstoją dobe doprowadzamy wino do wrzenia. Krotka chwilke gotujemy na małym ogniu - tak aby śliwki sie nie rozgotowały a jedynie nabrały smaku i aromatu. Odcedzamy i zostawiamy do ostygniecia. Chłodne śliwki kładziemy na brzegu paska bekonu i zawijamy. Mozna podpiać całosć wykałaczką, ale nie ma takiej konieczności. Na balche do pieczenia wykladamy papier pergaminowy i ukladamy śliwki (można równiez użyć naczynia zaroodpornego). Wkladamy do piekarnika ozgzanego do 160 stopni na ok 10 minut - do momentu, gdy boczek nie bedzie surowy. Podawac mozna z chlebem z tostera, np. natartym czosnkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak