Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semifreddo

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana minimum % 500 ml
jajko 2 szt
bezy 150-200 gram
maliny świeże lub mrożone 200 gram
cukier drobny albo cukier pude 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo

Żółtka miksujemy z cukrem i z cukrem waniliowy, aż uzyskamy jaśniutki kogiel-mogiel. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Delikatnie mieszamy ze sobą obydwie masy. Osobno ubijamy białka z jajek na sztywno. Dodajemy do masy jajeczno-smietanowej. Mieszamy badzo delikatnie, aby nie "zbić" struktury białka, ale połączyć składniki. Na koniec do masy wrzucamy maliny (ilosc wlaściwie wedle upodobania) i bezy pokruszone w kawałki (ale niezbyt drobe). Całośc lekko wymieszaną przekładamy do naczynia, które wkładamy do zamrażalnika. Na 2-3 godziny. Deser nie może się całkowicie zamrozic (jak lody. Ma miec konsystencje lekko przymrożonego musu. Podajemy s sosem malinowym, albo same. Mozna w pucharkach badz miseczkach. Jesli jest troszke bardziej zmrożone możemy pokroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak