Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z jogurtem - Yoghurtlu kebab

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szaszłyki z jogurtem - yoghurtlu kebab - z baraniny podane z jogurtem naturalnym to pyszna i nietypowa propozycja na grilla. Danie pochodzące z kuchni tureckiej.

Składniki:

baranina 75 dag
zsiadłe mleko 1 l
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat 1 łyżka
cebula 1 szt
chleb graham 6 kromek
jogurt naturalny 1/2 l
masło sklarowane 3 łyżki
Sól himalajska Prymat w młynku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z jogurtem - Yoghurtlu kebab

Mięso opłukać, osuszyć, zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie je opłukać, posypać przyprawą kebab - gyros, natrzeć cebulą, pokroić w kostkę wielkości 3 cm i odstawić na 30 minut. Chleb ułożyć na blasze, wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zrobić rumiane grzanki. Grzanki ułożyć na półmisku, polać szklanką bulionu przygotowaną z 1/2 kostki Kucharek i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza.

Posolony jogurt podgrzać na małym ogniu i trzymać w cieple. Masło wymieszać z papryką słodką i odstawić. Mięso nadziać na posmarowane tłuszczem rożenka i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, obracając rożenka, aby mięso było równomierni usmażone.

Szaszłyki podawać z grzankami, polane jogurtem i masłem z papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak