Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po chińsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4 kg
czosnek 2 główki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 7 łyżek
przyprawa pięć smaków 1 op.
cukier 4 szkl.
ocet 10 % 3 szkl.
olej 1 szkl.
papryczka chili 2-3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po chińsku

Ogórki wybrać jak najmniejsze, umyć pod bieżącą wodą i osączyć.
Pokroić wzdłuż na ćwiartki, zasypać solą, wymieszać i odstawić noc.
Rano odcedzić ogórki z solanki, zasypać przyprawą "5 smaków", dodać pokrojone chili i wcisnąć do nich czosnek - (można też zetrzeć na tarce) - wymieszać.
Z reszty składników zagotować zalewę, gorącą zalać ogórki, nakryć i pozostawić na dobę.
Kiedy postoją i wszystkie smaki się zmacerują - przełożyć ogórki do słoików, dolać pozostałą zalewę i szczelnie zakręcić suchymi pokrywkami.
Słoików nie trzeba pasteryzować!

Podawać jako dodatek do obiadu oraz dań z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 13.08.2012 08:52
SPRÓBUJĘ ZROBIĆ

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak