Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety wieprzowe z cebulką i frytkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe mielone 1 kg
cebula biała 2
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 szklanki
sól do smaku
ziemniaki 1 kg
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat do smaku
olej do smażenia
majonez tradycyjny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety wieprzowe z cebulką i frytkami

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce. Mięso mielone łączymy z jajkami, 1szklanką bułki tartej, solą, pieprzem i startą cebulą. Wyrabiamy jednolitą masę. Pozostałą bułkę tartą wsypujemy do salaterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy mięsnej formujemy kulki, spłaszczamy je i wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor, na wolnym ogniu z dwóch stron. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i wkładamy do frytkownicy. Frytki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Co jakiś czas mieszając. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Frytki i kotlety wykładamy na talerz, doprawiamy wedle smaku solą i pieprzem, a także polewamy ketchupem i majonezem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 22.07.2012 08:42
mniam mniam
Hanna5 18.07.2012 14:28
pycha
Hanna5 18.07.2012 14:28
pycha
hahanka 18.07.2012 14:05
super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak