Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuzowa ochłoda ;)

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowa ochłoda ;)

Biszkopt
3 jaja
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
Jaja ubiłam do białośći z cukrem , dodałam wodę i olej a na koniec makę z proszkiem , piekłam ok 20 min w tem 190 st w foremce 24 cm

Masa
400 ml jogurtu greckiego
300 ml śmietany 30 %
cukeir do smaku
3 łyzeczki zelatyny rozpuszczonej w odrobinie mleka ( studzimy )
Śmietanę ubiajmy z cukrem do smaku
Żelatynę łączymy z jogurtem a następnie dodajemy ubitą śmietanę , wylewamy na biszkopt i układamy na niej klika kawałków arbuza

Mus arbuzowy ;
600 g arbuza oczyszczonego z pestek
4 łyzeczki zelatyny rozpuszczonej w wodzie (studzimy )
Około 100 g arbuza kroimy w kawałki i układamy na białej masie lekko wciskając do środka
Pozostałą ilość miksujemy bądz blendujemy dodajemy rozpuszczoną zelatynę i mieszamy , następnie wylewamy na białą masę , zostawiamy do zastygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 28.07.2015 21:59
smakowite ciasto
Klausia 15.07.2015 23:17
ciekawy przepis
gusia1000 02.07.2013 11:40
Akurat takie na lipcowe dni.
aneta2208 08.03.2013 11:52
wygląda rewelacyjnie a ja kocham arbuzy
smile 22.02.2013 18:58
rewelacyjnie wygląda i smakuje pewnie też;)
bietka 03.02.2013 15:27
na sam widok ślinka cieknie :)
Anna133 30.10.2012 20:10
Nie znam greckiego pzrepisu , chętnie bym wypróbowała ;)
Habibi 06.09.2012 06:18
Ja uwielbiam takie wynalazki :) Czasami sama coś z arbuzem kombinuję. Uwielbiam greckie ciasto arbuzowe :)
Anna133 09.08.2012 19:44
tzreba się spieszyć , bo lato się kończy i czas arbuzów też , zawsze co dobre szybko przemija
Rafał10 01.08.2012 22:58
oj wierzę Ci Anno samo patrzenie na to ciacho aż zachęca do jego zrobienia a co dopiero składniki i ten smak ... Pycha !
Anna133 28.07.2012 12:27
warte spróbowania , świetny pomysł
KLEO 24.07.2012 11:40
napewno spróbuje :)
rjustysia 24.07.2012 11:40
Jeszcze chyba nigdy nie jadłam arbuza w jakimś cieście, czas spróbować :)
MagdaeM 18.07.2012 21:14
super!
Anna133 18.07.2012 17:41
zachęcam kazdego do spróbowania , póki mamy pyszne arbuzy :)
Ewa104 18.07.2012 14:59
Wspaniałości!
Hanna5 18.07.2012 14:30
oj zjadłabym sobie
Anna133 18.07.2012 14:13
wyszło genialnie , pysznie lekko ,no jestem mile zaskoczona ;)
hahanka 18.07.2012 14:08
świetny pomysł na arbuza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak