Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe szaszłyki z piekarnika

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny
boczek wędzony 150 g
cebula
przyprawa kebab- gyros Prymat
olej
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe szaszłyki z piekarnika

Mięsko kroimy w grubą kostkę (ok. 12 kawałków z dużej piersi). Boczek kroimy na 12 plastrów, cebule na 6 plastrów. Na szampurek nabijamy mięso na przemian z boczkiem, co cztery kawałki wkładamy cebulę, bardziej jest ona umieszczona dla ozdoby niż dla smaku. Na folii aluminiowej układamy szaszłyki, posypujemy szczodrze przyprawą (nie solimy już). Do takiej porcji wlewamy łyżkę oleju i łyżkę wody. Szaszłyki zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 45 min w tem ok. 180 º C. na 10 min przed końcem pieczenia należy folię rozwinąć i pozwolić odparować wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 12.02.2013 18:09
domowe szaszłyki są najsmaczniejsze
Kasnaj 23.07.2012 19:17
takiego szaszłyka poproszę
Katarzyna87 18.07.2012 10:03
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak