Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z kureczkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
cytryna 1/2 sztuki
tymianek 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 3/4 szklanki
Owoc jałowca cały Prymat 4 rozgnieciony
kurki 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z kureczkami

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcja, skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny i natrzeć tylko pieprzem solą i tymiankiem i jałowcem tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin.
Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać i najpierw na gorącej mięso dobrze zrumienić, następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić do miękkości.
Kiedy mięso jest już prawie gotowe dodać grzyby (ja dodaję w całości) dolać śmietankę i dalej dusić kilka minut bez pokrywki na małym palniku, aż grzyby nam zmiękną, a sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 18.07.2012 08:39
Podzielam podląd czekoladki.
czekoladka_m 18.07.2012 08:31
niebo w gębie, że się tak wyrażę:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak