Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 20 dag
cukier 1/2 szklanki
drożdże suche 5 dag
mleko 1/3 szklanki
jaja 2 szt
śliwki węgierki 80 dag
kruszonka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do misy , dodać jajka , ciepłe mleko , rozpuszczoną margarynę ( ostudzoną ) cukier ,ina końcu drożdże . Wyrobić dobrze ciasto odstawić do wyrośnięcia . Można wrzucić do maszyny i ciasto także wyjdzie idealne .
2
Wyrośnięte ciasto przełożyć kilka razy w celu odgazowania , blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą . Wykładamy ciasto . Śliwki myjemy , osuszamy i wyciągamy pestki . Na ciasto wykładamy połówki śliwek dość blisko siebie
Krok 2 - Drożdżowe ze śliwkami foto
3
Składniki na kruszonkę ( 20 dag maki , 10 dag cukru pudru , 10 dag masła ) wsypujemy do miseczki i zagniatamy robiąc kruszonkę nastepnie posypujemy ciasto . Zapiekamy w piekarniku w temp. 170 C około 30 minut z termoobiegiem bez termo około 45 minut .
Krok 3 - Drożdżowe ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 31.12.2013 11:16
pyszne ciasto
Bernadeta1 23.08.2013 12:30
moje ulubione ciasto
Łukasz15 19.05.2013 09:25
Mogę jeść codziennie
RenataZ-et 21.11.2012 18:46
wiesz co dobre :)
Seba 30.10.2012 08:04
pycha
Wafelek2601 20.07.2012 09:06
Pyszne ciasto
Pietruszka 18.07.2012 11:01
super
Sylwia29 17.07.2012 23:20
Mmm ... Jak ja dawno go nie jadłam .
Aneta41 17.07.2012 23:16
bardzo smaczne , lubię drożdzowe z owocami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak