Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa babka z żurawiną i białą czekoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gram
ekstrakt z wanilii łyżka
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
biała czekolada 100 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
mąka pszenna 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa babka z żurawiną i białą czekoladą

Masło utrzeć na puch wraz z cukrem. Dodawać po jednym żółtku; nadal ucierając dodawać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.

Mąki wymieszać (odkładając jedną łyżkę) z proszkiem do pieczenia; przesiać do ciasta. Zmiksować na najwolniejszych obrotach.

Białka ubić ze szczyptą soli. Łyżką połączyć z masą. Dodać żurawiny obtoczone w łyżce mąki.

Formę z kominkiem wysmarować masłem, wysypać bułką tartą; wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 175 - 180oC na około godzinę.

Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Lekko ostudzone ciasto wyłożyć na talerz, a gdy całkowicie ostygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak