Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb tostowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2.5 szklanki
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek sztuka
cukier 2 łyżeczki
sól łyżeczka
drożdże 20 gram
masło rozpuszczone łyżka
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb tostowy

Mąkę przesiać.

W ciepłym mleku wymieszać drożdże z cukrem.
Do mąki dodać sól, rozczyn drożdżowy, żółtko i wodę i wyrabiać około 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min.

Przełożyć na blat, odpowietrzyć .

Formę smarujemy tłuszczem. Po włożeniu chleba do formy zostawiamy do drugiego rośnięcia na 30 minut.

Smarujemy chleb białkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak