Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki z żytniej mąki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 40 dkg
miód płynny 2 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
mąka ziemniaczna
masło do formy
wódka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki z żytniej mąki

mąkę wymieszać w makutrze z przyprawą piernikową.miód zagotować i stopniowo wlewać do mąki,stale ucierając.ciasto ucierać ok. 30-40 min,po czym wlać wódkę i ponownie wyrobić ciasto.przykryć je i wstawić do lodówki.stolnicę posypać ziemniaczana mąką,wyłożyć schłodzone ciasto,rozwałkować,foremkami wycinać ciasteczka,układać na wysmarowanej masłem formie,piec na średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 22.10.2012 14:00
ooo takich pierniczków nigdy nie jadłam;)
annamariakowalczyk3 25.07.2010 10:53
mniam mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak