Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka z rodzynkami do słoików

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1/2 szt
rodzynki 150 g
cukier 400 g
cynamon 4 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
jabłka 2 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka z rodzynkami do słoików

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą mineralną wymieszaną z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Gotujemy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły. Po 15 minutach dodajemy do jabłek rodzynki, cukier oraz cynamon. Gotujemy jeszcze 15 minut. Gorące jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak na noc. Z tej ilości wyszły 3 takie słoiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 21.01.2013 11:24
pomysłowe!
Aleksandraa 17.07.2012 19:16
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak