Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy będą już ugotowane, odcedzamy i przeciskamy ciepłe przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Zostawiamy aby trochę ostygła. Jeszcze ciepłą masę wyrównujemy w misce. Dzielimy ciasto ziemniaczane na 4 części i wyciągamy jedną z nich. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - tyle by wyrównać ilość wyciągniętych ziemniaków. Wyciągnięte ziemniaki dodajemy ponownie do ciasta na kluseczki. Następnie dodajemy masło, żółtko i sól. Wyrabiamy do gładkości. W tym czasie nastawiamy w drzym garnku wodę, solimy około 1 łyżeczki. Z ciasta formujemy małe kluseczki i robimy w środku dziurkę. Wrzucamy na gotującą wodę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna. Gotujemy około 4 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy polane cebulką

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    OO kluseczki, jak ja dawno ich nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    pychota!!;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    własnie wczoraj robiłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    a ja tradycję lubię i mówię tak - wspaniałe
  • 0
    original
    Opublikowano

    malina

    robię tak samo
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    uwielbiam kluchy
  • 1
    original
    Opublikowano

    gibli

    smaczne)))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !