Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-marchewkowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

starta marchewka 1 szklanka
mąka 2.5 szklanki
olej 1 1/4 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
czekolada mleczna 50 gram
cukier 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-marchewkowe

Piekarnik nagrzewamy do 175 st.

Jajka ucieramy razem z cukrem, aż do powstania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, startą czekoladę, kakao i sól.

Miksujemy wszystko dokładnie.

Formę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wylewamy na nią ciasto.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godz. Możemy sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto w środku nie jest już surowe.

Studzimy i wcinamy :)

Możemy także udekorować je polewą czekoladową lub oprószyć pudrem. Ja wycięłam szablon z marchewką, przyłożyłam do ciasta i posypałam pudrem, przez co otrzymałam taki oto wzorek :)

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 11.02.2013 08:56
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak