Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśnia na golonku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
mięsa z golonki 1/2 kg
boczek wędzony 100 g
marchewka
cebula
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśnia na golonku

Kroki postępowania

1
Kapustę płuczemy, zalewamy około trzema szklankami wody i gotujemy do miękkości. Ziemniaki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach ma tarce do jarzyn. Mięsko myjemy i kroimy w kostkę, a boczek drobniutko na skwarki.
Krok 1 - Kapuśnia na golonku foto
2
Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy boczek i cebulkę - doprowadzamy do zeszklenia, dodajemy mięsko i przyprawiamy solą - podsmażamy do zamknięcia porów, całość zalewamy około 2l wody, dodajemy ziele angielskie liść laurowy, sól i marchewkę - gotujemy około 1 godziny. Kapustę odcedzamy i drobno kroimy.
Krok 2 - Kapuśnia na golonku foto
3
Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy ziemniaczki i gotujemy około 15 minut, dodajemy kapustkę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku wg uznania. Podajemy z pieczywkiem.
Krok 3 - Kapuśnia na golonku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 11.11.2012 15:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak