Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec na lanym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
cukier 2 szklanki
margaryna 3/4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 3 szklanki
śmietana 5 łyżek
mak 2 szklanki
masło 1/2 kostki
zapach migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec na lanym cieście

4 jajka zmiksować ze szklanką cukru, dodać roztopioną margarynę, mąkę z proszkiem i śmietanę. Mak przekręcić przez maszynkę 2 razy ze szklanką cukru. Dodać roztopione masło, 3 żółtka i na końcu ubitą pianę z 3 białek. Wymieszać i na przygotowaną blachę wylać ciasto, wyłożyć na nie łyżką masę makową. Piec w temp. 200 stopni przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sznycel 18.07.2012 12:50
dobrze się po tym śpi !
andżelika1 17.07.2012 17:50
pracochłonny - przepraszam za błędny zapis
andżelika1 17.07.2012 17:44
Pracochłnny, ale smaczniejszy od kupnego w cukierni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak