Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z kurkami i ryżem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 szt
marchewki 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
sól prowansalska
\"ognista mieszanka przypraw\"
kurki 250 g
cebula 1/2 szt
oliwa 1 łyżka
natka pietruszki
jogurt grecki 1 łyżka
ryż paraboliczny 100 g
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z kurkami i ryżem

Do garnka wlewamy 1 litr wody, wkładamy porcję rosołową i obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy 30 minut. Wyjmujemy liść laurowy i porcję rosołową, miksujemy warzywa za pomocą blendera. Zupę doprawiamy solą morska prowansalską i ognistą mieszanką przypraw. W rondelku na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy kurki, doprawiamy sola prowansalską i dusimy ok. 5 minut. Przekładamy cebulkę, kurki do garnka z zupą, zagotowujemy i wyłączamy gaz. W między czasie gotujemy woreczek ryżu pełnoziarnistego Parboiled z łyżeczka soli ok. 10 minut. Ugotowany ryż układamy na środku talerza i wlewamy zupę krem z kurkami z jednej strony, aż równomiernie spłynie wokół ryżu, robimy kleksy z jogurtu greckiego i dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 03.11.2016 12:19
wygląda pysznie
Magdalena/Madija 23.07.2012 12:21
smaczna
pacpaw 18.07.2012 18:17
robiłem niedawno i nie pomyślałem o ryzu
parysek10 17.07.2012 14:25
ładnie wygląda
Jolanta_P-S 17.07.2012 13:10
Przez pogodę słoneczno-deszczową kurek jest pełno.
Ewa104 17.07.2012 13:08
A u mnie nie ma chwili czasu by wyskoczyć i nazbierać tych pysznych grzybów.A ponoć to jedyne,jakie obecnie w mojej okolicy die trafiają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak