Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kisielowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
cukier 1.5 szklanki
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 2.5 szklanki
mąka ziemniaczana łyżka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
kisiel 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kisielowa

Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Utrzeć masło z cukrem na jasną, gładką masę. Dodawać po jednym jajku, nie przestając miksować. Gdy masa będzie gładka i jednolita, zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki, wymieszać lekko, wlać mleko i na końcu drugą połowę mąki.

Jeśli używamy dwóch różnych kolorów kisieli dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej wsypujemy jeden kisiel, a do drugiej - drugi. Wykładamy łyżką ciasto do foremki raz z jednej miski, raz z drugiej, aby utworzyła się dwukolorowa mozaika.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy 45-50 minut.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak