Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mokre (jaja, oranżada, olej) mieszamy trzepaczką, suche (przesiana mąka, kakao, sól, proszek do pieczenia) umieszczamy w oddzielnej misce. Łączymy zawartość obu naczyń (krótko, tylko do połączenia). Foremki do muffinek napełniamy masą do 1/3 wysokości. Do każdej wkładamy kilka kawałków wcześniej pokrojonych cukierków, a następnie dopełniamy masą do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (najlepiej z funkcją termoobiegu). Studzimy na kratce.
Przygotowujemy polewę: banany blendujemy na gładką masę, a następnie podgrzewamy z dodatkiem soku z cytryny i przyprawy do deserów (ilość wg uznania). Gdy masa będzie prawie wrzała, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy 1,5 łyżeczki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą masę wylewamy na muffinki. Po chwili wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem dekorujemy kolorową posypką do deserów. Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !