Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowo-kokosowy placek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki
palma 3/4 kostki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 1 łyżka
masa
wiórki kokosowe 1 szklanka
palma 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
śmietanka słodka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowo-kokosowy placek

Kroki postępowania

1
Ciasto: Miękką palmę utrzeć z cukrem.
Krok 1 - Kakaowo-kokosowy placek foto
2
Dodawać do niej po jednym jajku na przemian z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Cały czas ucierać.
Krok 2 - Kakaowo-kokosowy placek foto
3
Na koniec dodać kakao (można je wcześniej przesiać z mąką) i wymieszać.
Krok 3 - Kakaowo-kokosowy placek foto
4
Masa: Palmę zagotować z cukrem, wiórkami kokosowymi i śmietaną. Masę gotować ok. 3-4 minuty cały czas mieszając, a następnie przestudzić.
Krok 4 - Kakaowo-kokosowy placek foto
5
Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej formy, wyrównać powierzchnię.
Krok 5 - Kakaowo-kokosowy placek foto
6
Na cieście rozłożyć kokosową masę.
Krok 6 - Kakaowo-kokosowy placek foto
7
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem).
Krok 7 - Kakaowo-kokosowy placek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 14.09.2013 19:32
Z chęcią zjadłabym kawałeczek.
agam26 18.07.2012 11:02
mniam
Misiabe 17.07.2012 14:04
uwielbiam połaczenie tych smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak