Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa rolada drożdżowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 32 gramy
mąka tortowa 3 szklanki
mleko ciepłe 2/3 szklanki
masło 125 gram
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
masa
palma 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
mleko 4 łyżki
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa rolada drożdżowa

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej masło, rozczyn drożdżowy i jajko. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Kokosowa rolada drożdżowa foto
2
Masa: Palmę roztopić z mlekiem, cukrem i wiórkami kokosowymi, zagotować. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Masę przestudzić.
Krok 2 - Kokosowa rolada drożdżowa foto
3
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt.
Krok 3 - Kokosowa rolada drożdżowa foto
4
Na cieście rozsmarować przygotowaną kokosową masę.
Krok 4 - Kokosowa rolada drożdżowa foto
5
Ciasto zwinąć w ścisłą roladę, ułożyć na natłuszczonej blasze. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem.
Krok 5 - Kokosowa rolada drożdżowa foto
6
Piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut. Ciepłą roladę polukrować.
Krok 6 - Kokosowa rolada drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.08.2012 19:35
Przepis wart oddania głosu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak