Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące liście botwiny

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sól czosnkowa jodowana Prymat ok. 1/3 łyżeczki
pieprz do smaku
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
Liście botwiny ok. 6 sztuk
mąka pszenna 1 płaska łyżka
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące liście botwiny

Kroki postępowania

1
W głębokiej misce wymieszać mąkę z solą,dodać masło i znów dobrze wymieszać.
Dodać 1/4 szklanki wody,wymieszać i wstawić do lodówki na 30min.
Krok 1 - Chrupiące liście botwiny foto
2
Rozwałkować :)
Krok 2 - Chrupiące liście botwiny foto
3
Złożyć ciasto w dwa razy i wyłożyć na blachę,mocno dociskając,żeby nie zostało nigdzie powietrza.
Krok 3 - Chrupiące liście botwiny foto
4
Na średnim ogniu,gotować szpinak,dopóki nie będzie miękki.
Później wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Wymieszać jajka ze śmietaną, mlekiem,pieprzem i 1/2 łyżeczki soli.
Ser i szynkę pokroić w kostkę.
Krok 4 - Chrupiące liście botwiny foto
5
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Na ciasto wyłożyć szpinak,potem szynkę i ser i zalać jajkami ze śmietaną i t.d.
stawić do piekarnika.
Krok 5 - Chrupiące liście botwiny foto
6
Piec 50-60min,dopóki ser nie zarumieni się.
Wyciągnąć z piekarnika,żeby troszkę ostudził się przed podaniem.
Krok 6 - Chrupiące liście botwiny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 07.09.2012 00:10
dobry
safcia 05.08.2012 21:40
świetny przepis
Beatris 25.07.2012 22:51
Opis przepisu nie został naprawiony po awarii systemu, więc napiszę prawidłowy opis w komentarzu: 1 zdjęcie: Białko ubić na sztywną pianę. 2 zdjęcie: Do piany dodać sól czosnkową i pieprz. Wsypać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. 3 zdjęcie: Liście botwiny (bez łodyżek i korzonków) zamoczyć w cieście i obtoczyć w bułce tartej. 4 zdjęcie: Na patelni rozgrzać olej. Na patelnię kłaść liście botwiny w panierce. Smażyć na rumiano z obu stron. 5 zdjęcie: Usmażone liście odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 6 zdjęcie: Podawać.
anja3107 16.07.2012 11:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak