Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Apple pie z dodatkiem agrestu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 450 g
masło 300 g
cukier brązowy 4 łyżki
białko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 70 dag
agrest 30 dag
cukier puder 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
kardamon 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier wanilinowy 1 szt
woda zimna 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Apple pie z dodatkiem agrestu

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, proszek i cukier brązowy oraz wanilinowy.
Dodać masło i ugniatać. W lodowatej wodzie rozbełtać białko. Dolewać po odrobinie do wyrabianego ciasta aż do momentu , kiedy ciasto będzie gładkie i plastyczne. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Agrest oczyścić z ogonków i dodać do jabłek. Owoce posłodzić cukrem pudrem, dodać cynamon i kardamon oraz łyżeczkę mąki kartoflanej. Wymieszać dokładnie i odstawić na godzinę.

Ciasto podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować cieniutko. Na cieście ułożyć owoce. Z drugiej części ciasta robić paski i układać na owocach kratkę.
Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około godziny.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 27.04.2013 16:42
apetycznie wygląda
Aneta2604 20.08.2012 18:07
wygląda super
traktorek 29.07.2012 21:13
apetyczne
caralajna 23.07.2012 13:44
pyszności
rjustysia 16.07.2012 09:48
Pięknie się prezentuje :)
Marcin Vw1 15.07.2012 21:28
świetny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak