Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka na maśle

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Buraki czerwone z liśćmi 8 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 6 szt
ząbek czosnku 2 szt
masło 75 g
śmietana 18 proc 200 ml
ocet winny 2 łyżki
cukier drobny do smaku
sól do smaku
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka na maśle

Buraczki( małe, młode) oskrobać i pokroić w kostkę. Liście posiekać. Pokroić cebulę w pióra.
Wrzucić warzywa do garnka i zalać wodą- ok 3 lub 4 l. Dodać masło, przyprawę kucharek i posolić. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plastry. Dodać do buraków i wszytko razem gotować około 30- 40 minut.
Następnie doprawić cukrem, solą i posiekanym drobno czosnkiem.
Śmietanę rozrobić z octem i dwoma łyżkami gorącej zupy- dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać- wlać do zupy mieszając energicznie. Gotować około 1 do 2 minut od momentu zagotowania.
Przed podaniem doprawić pieprzem. Polecam delikatna, smaczna zupa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 16.09.2013 13:34
smaczna :-)
Rafał10 24.08.2012 19:34
szybka i smaczna ! Kocham takie zupki :)
monika141 13.08.2012 12:16
pycha uwielbiam botwinę
Aneta2604 01.08.2012 18:57
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak