Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki surowe 2 kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 2 szt
cebula 2 szt
boczek 20 dag
sól do smaku
Farsz:
gotowane mięso 40 dag
cebula 1 szt
smalec do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Przygotowujemy farsz: mięso gotowane mielimy w maszynce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką i podsmażamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowujemy masę ziemniaczaną: surowe ziemniaki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z soku i przekładamy do miski. Ugotowane ziemniaki mielimy i dodajemy do surowych ziemniaków. Dodajemy trochę soku z surowych ziemniaków /żeby masa nie była zbyt sucha i dała się formować w pyzy/ i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka oraz sól i pieprz według uznania. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Na dłoni formujemy okrągłe placuszki, nakładamy porcję farszu i formujemy pyzy. Pyzy wrzucamy porcjami na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10-15 min / w zależności od wielkości pyz/. Cebule obieramy, drobno siekamy, boczek kroimy w kosteczkę i razem podsmażamy a następnie polewamy nimi gotowe pyzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak