Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki żytniej typ 720 500 g
mąki żytniej razowej typ 2000 300 g
zakwasu 1/2 szk
świeżych drożdży 30 g
letniej wody 2 szk
soli 1 łyżka
cukru 1 łyżka
olej z suszonych pomidorów 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni

Obie mąki wsypać do dużej miski.
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki.
Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Lekko uklepać je w misce, oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych.
Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką.
Ponownie zostawić blaszki z ciastem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 12.08.2012 11:34
Izuniu mnie też nie, ale to pierwszy udany.
iziona 12.08.2012 08:05
Ten chlebek wyglada rewelacyjnie, mnie chleby na zakwasie niestety nie lubią :(
cukiereczek 16.07.2012 08:20
swojski chlebek najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak