Sposób przygotowania

Obie mąki wsypać do dużej miski.
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki.
Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Lekko uklepać je w misce, oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych.
Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką.
Ponownie zostawić blaszki z ciastem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    swojski chlebek najlepszy
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Ten chlebek wyglada rewelacyjnie, mnie chleby na zakwasie niestety nie lubią :(
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Izuniu mnie też nie, ale to pierwszy udany.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !