Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana wg potrzeby
jajko 1 sztuka
sól do smaku
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, ugotować ze szczyptą soli. Odcedzić, ostudzić, zmielić.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, wyrobić jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypywać mąki (ciasto ma się nie kleić).
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Z powstałego ciasta uformować kulki, na środku każdej wcisnąć palcem dziurkę.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Zagotować wodę, posypać solą, dodać oliwę, żeby kluski się nie sklejały. Na gotującą się wodą wrzucić kluski, gotować kilka minut od wypłynięcia.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Można podać np. polane sosem.
Krok 5 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.03.2014 14:41
pyszne takie kluski
Justa32 03.09.2013 16:32
u mnie koniecznie co niedzielę:)
Alex_M 28.06.2013 17:48
uwielbiam kluski slaskie!
IlonaAlbertos 14.02.2013 22:44
Uwielbiam kluski śląskie.
pacpaw 13.01.2013 17:06
na tym przepisie można uczyć się robić kluski śląskie
Motorek 17.12.2012 12:17
extra
barbara11561 15.12.2012 23:40
pyszne,bardzo je lubię
Seba 09.12.2012 10:25
pycha
smakoszek 01.10.2012 18:03
świetne
Betka 25.08.2012 10:38
lubię takie;)
mirosława4 12.08.2012 21:21
smaczne
Krystyna32 16.07.2012 14:54
pycha
mela25 16.07.2012 06:02
pychotka :)
Beatris 15.07.2012 21:47
Uwielbiam wszystkie kluski.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak