Sposób przygotowania

Wiśnie wydrylować z pestek i rozgotować w trakcie wiśnie puszczają sok więc go odlewać do osobnego garnka i po zagotowaniu z cukrem wlać do butelki. Rozgotowane wiśnie po odlaniu soku przetrzeć przez przecierak.
Jabłka umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, podlać 1 szklanką wody i też rozgotować, następnie przetrzeć przez przecierak.
Po przetarciu wymieszać musy owocowe, dodać sól i cukier ( cukru dodajemy pod własny smak ja nie lubię bardzo słodkich dżemów więc taka ilość mi wystarcza).
Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na malutkim gazie, często mieszając do zgęstnienia.
Gorący dżem przełożyć do słoiczków i odstawić do wystudzenia.
Ja mam zamiar dłużej go przechowywać więc dodatkowo słoiki gotowałam kilka minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    a u mnie w tym roku nie ma nic wiśni:( Iwonko podrzuć choć jeden maleńki słoiczek;):):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    U nas jest bardzo dużo wiśni na targu są w granicach 4 zł, więc jest na nie urodzaj.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Dżem prezentuje się rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !