Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i świeżą miętą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajko 1
mięta liście ok. 10 szt
cukier wanilinowy 1 op.
cukier kryształ 3 łyżki
sól
woda 1 (gorąca)
ser biały 500 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i świeżą miętą

Kroki postępowania

1
Mąkę zaparzam gorącą wodą i zagniatam ciasto. Zagniecione odkładam na chwilę, by odpoczęło.
Krok 1 - Pierogi z serem i świeżą miętą foto
2
Ser rozdrabniam widelcem, dodaję cukier, cukier wanilinowy oraz jajko. Świeże liście mięty kroję bardzo drobno i mieszam z farszem pierogowym.
Krok 2 - Pierogi z serem i świeżą miętą foto
3
Ciasto wałkuję na omączonym blacie na grubość ok. 2 mm. Wycinam kółka za pomocą pierogownicy lub zwykłej szklanki.
Krok 3 - Pierogi z serem i świeżą miętą foto
4
Nakładam na każdy krążek łyżeczkę farszu i sklejam na pół palcami lub za pomocą pierogownicy. Zlepione pierogi układam na ściereczce i przykrywam drugą, by nie obeschły przed gotowaniem.
Krok 4 - Pierogi z serem i świeżą miętą foto
5
Pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 2 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Krok 5 - Pierogi z serem i świeżą miętą foto
6
Gotowe pierogi podaję na gorąco z jogurtem greckim lub gęstą kwaśną śmietaną.
Krok 6 - Pierogi z serem i świeżą miętą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 04.02.2013 11:40
ciekawe połączenie. aż jestem ciekawy smaku
Pietruszka 22.11.2012 14:54
uwielbiam pierogi
Janek 05.09.2012 18:18
mmm genialne
Juleczka20 01.09.2012 10:08
pyszne pierożki
Mysiunia 15.07.2012 17:00
nietypowe połączenie :) myślę, że są smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak