Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeski wiejski chleb

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 150 gram
mąka pszenna 400 gram
mąka żytnia 100 gram
sól 1.5 łyżeczki
drożdże 8 gram
woda letnia 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czeski wiejski chleb

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Powinno być luźne i lepkie. Miskę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić by było elastyczne.

Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć na natłuszczoną i podsypaną mąką blachę lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.

Piec w temperaturze 190 st. przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki.

Studzić na kratce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agunesu 15.07.2012 12:27
mmmm pyszny domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak