Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie pierożki z nadzieniem serowo-wiśniowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 gram
śmietana 100 gram
proszek do pieczenia łyżeczka
mąka 2.5 szklanki
twaróg 250 gram
dżem wiśniowy 3 łyżki
cukier waniliowy opakowanie
cukier 2 łyżki
mąka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie pierożki z nadzieniem serowo-wiśniowym

1. Masło roztapiamy w większym garnku i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Następnie dzielimy je na małe kuleczki, układamy na tacy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.



2.W miseczce rozcieramy twaróg z cukrami, następnie wsypujemy mąkę i dodajemy dżem, mieszamy.

Każdą kuleczkę wałkujemy na owalny placuszek, po jednej stronie nakładamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy brzegi, tak jak przy robieniu pierogów. Można je ładnie zakończyć, np. radełkiem czy specjalną foremką.

Pieczemy około 20-25 minut w temp. 1750

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 15.07.2012 17:33
Też robię takie na słodko i bardzo je lubię.
parysek10 15.07.2012 13:19
wyglądają obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak