Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w chrzanowym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wieprzowiny 500 g
wody 700 ml
cebula 1
chrzanu tartego 3 łyżki
kostka rosołowa
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
śmietany 150 ml
mąki 2 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w chrzanowym sosie

Wieprzowinę myjemy, kroimy na większą kostkę, cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę. Do garnka wrzucamy mięsko i cebulę, całość zalewamy wodą (mięso powinno być przykryte), dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości mięsa. Do kubeczka wlewamy 125 ml wody dodajemy mąkę i dokładnie rozrabiamy. Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy do niego tarty chrzan i podduszamy około 5 minut by smaki się przegryzły - doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy rozrobioną mąką, a następnie zalewamy śmietaną i trzymamy na niewielkim ogniu przez około 3-4 minuty do zgęstnienia sosu. Wieprzowinę podajemy z kaszą jęczmienną i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 28.07.2013 09:48
lubię takie smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak