Sposób przygotowania

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem.
Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Nadzienie: Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem. (suchy budyń)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    fajny przepis na jagodzianki
  • 1
    original
    Opublikowano

    GOSIA18

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    mniam, ślinka leci!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mariusz14

    pycha
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !