Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi buraczane

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 55 dag
sok z buraków 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
kapusta biała 15 dag
mięso mielone z indyka 15 dag
cebula 1,5 sztuki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
boczek wędzony 10 dag
woda gorąca 1 szklanka
oliwa 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi buraczane

1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i nadal podsmażamy. Kapustę drobno pokrojoną zalewamy gorącą wodą, po 10 minutach odcedzając ją na sicie. Dokładamy do mięsa i mieszamy przyprawiając solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy przez 15 minut. Farsz studzimy.

2. Przesianą mąkę przez sito wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Gorącą wodę wlewamy w to wgłębienie, dodajemy sok z buraków i zasypujemy mąką. Czekamy aż przestygnie i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na równej grubości placki. Przyrządem do pierogów wycinamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy.

W większym garnku, z wrzącą, lekko osoloną wodą i dodatkiem oliwy, gotujemy pierogi przez około 1-2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierogi polewamy podsmażonym boczkiem z pokrojoną w kostkę cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.11.2013 16:18
apetyczne pierożki
kuklik 13.11.2013 18:38
proste ale jakie efektowne
erym 26.10.2013 20:31
bardzo apetyczne :)
Ola1984 16.10.2013 09:00
Bardzo piękne a zarazem proste danie. Świetny pomysł z dodaniem soku z buraków do ciasta.
Ewelina38 06.10.2013 19:51
świetnie wyglądają :)
czekoladka_m 27.08.2013 12:21
Pięknie wyglądają w takim kolorze;)
jordi 25.08.2013 15:57
świetny przepis
Łukasz15 28.07.2013 09:51
Nigdy takich nie jadłem, wyglądają super
Grazyna0211 15.07.2013 16:56
świetne są te pierogi
Grażyna13 08.07.2013 20:36
Piękne i na pewno pyszne :)
pajbek 10.06.2013 18:59
Takich nie jadłam :-)
Alex_M 22.05.2013 08:22
fajnie wygladaja :)
ONY_za_kare 10.02.2013 13:53
ale śliczne!
Wacław 31.10.2012 09:47
świetny przepis !
Bernadeta1 17.10.2012 00:33
Ale super!
misia53 01.10.2012 17:21
ale z Ciebie artysta!
alaaa 30.09.2012 18:31
piękne pierogi i zdjęcie
Wafelek2601 15.09.2012 08:18
fajnie wyglądają
kamyk 22.08.2012 21:16
ciekawe jak smakują takie pierogi
jozefinach 19.07.2012 09:47
Piękne pierogi.
Rafał10 18.07.2012 10:08
ooooo jejku ! Pierwszy raz w życiu widzę tak smakowite pierogi :) Nadają się do najlepszej restauracji :)
dwa pokoje z kuchnią 15.07.2012 22:02
cudne
IZABELA29 15.07.2012 10:23
świetne
barbara11561 15.07.2012 10:21
śliczny czerwony kolorek:)
caralajna 15.07.2012 08:56
piękne kolory :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak