Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser "Ptasie mleczko"

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
jajko 3 sztuki
cukier 3+1 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser "Ptasie mleczko"

Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na ogień.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli i łyżką cukru na sztywną pianę.

Gdy mleko zacznie wrzeć, przykręcamy gaz do minimum i łyżką wykładamy na nie białka. Gotujemy je po pół minuty z każdej strony.

Delikatnie wyjmujemy i przekładamy do durszlaka by mleko obciekło.

Żółtka ucieramy z cukrem, mąką i odrobiną mleka i wlewamy do wrzącego mleka (gdy przygotujemy już wszystkie "białkowe chmurki"), gotujemy chwilkę, ciągle mieszając aż powstanie budyń.

Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Gotowy deser nakładamy do salaterek i ozdabiamy "chmurkami".

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak